Zelfgemaakte falafel met een yoghurt-peterselie dressing

Ik ben al lange tijd gek op falafel en als ik mijn ‘ik wil niet lang in de keuken staan-gerecht’ maak (couscous met ui, wortel en rozijnen) dan eet altijd een paar stukjes falafel. Normaal haal ik de falafel bij een plaatselijk noord afrikaans winkeltje (overigens echt één van mijn favoriete winkels van Groningen) en dan verwarm ik ze in de oven. MAAR, deze keer had ik meer tijd en kon ik eens mijn eigen falafel maken. En om heel eerlijk te zijn was ik blij verrast omdat het zo makkelijk te maken was! Probeer het zelf eens, zou ik zeggen!

ZELFGEMAAKTE FALAFEL MET EEN YOGHURT-PETERSELIE DRESSING (voor 2 maaltijdsalades)

Salad with homemade falafel and yoghurt dressing

DIT IS WAT JE NODIG HEBT
Voor de falafelballetjes
– 150 gr tuinbonen
– 150 gr kikkererwten
– 1 ei
– 1 heel klein uitje, gesneden
– 15 gr verse peterselie
– 1 teentje knoflook
– 1 tl gemalen komijn
– 1 tl gemalen koriander (ketoembar)
– 1/2 tl chilivlokken of -poeder
– zeezout
– 50 gr bloem
– 50 gr paneermeel
– plantaardige olie

Voor de yoghurt dressing
– 200 mL yoghurt
– sap van 1/4 lemon
– 15 gr verse peterselie
– snufje zout en peper

Voor de salade
– Willekeurig soort sla, ik heb ijsbergsla gebruikt
– 1 rode ui

– keukenmachine of blender
– koekenpan

DIT IS WAT JE MOET DOEN
1. Doe de tuinbonen en kikkererwten in de keukenmachine of blender en laat ‘m even draaien.

2. Voeg het ei, de ui en 15 gr verse peterselie toe en laat opnieuw draaien.

3. Voeg vervolgens de knoflook, komijn, koriander, chili en zeezout (naar smaak) toe.

4. Maak kleine balletjes, ter grootte van walnoten, van het mengsel en rol ze in de bloem. Leg ze op een bord en laat ze twee uur rusten in de koelkast.

5. Ondertussen kun je de yoghurt dressing maken door alle ingrediënten goed te mixen.

6. Snij en was de sla (indien nodig). Snijd de rode ui en doe het bij de sla.

7. Haal de falafelballetjes uit de koelkast en rol ze in paneermeel.

8. Verhit de olie in een koekenpan en bak de falafelballetjes, 5 stuks per keer, voor ongeveer 3-4 minuten, of totdat ze een mooi, lichtbruin kleurtje hebben.

20140502-DSC_0169 yoghurt dressing with lemon and parsley

homemade falafel salad

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s