(No) cheesecake met gedroogde pruimen, kokos en vanille

Cheesecake. Wie houdt er niet van? Ik wel in ieder geval! En de laatste tijd zie ik overal op het internet.. cheesecake! En niet alleen de klassieke versie met kilo’s roomkaas, maar ook veganistische versies. Een goed voorbeeld hiervan is Suus’ (Food Bandits) versie met macadamianoten en karamel (klik hier), of een versie met citroen, limoen en kokos van Emily van de blog (en kookboek) This Rawsome Vegan Life (klik hier). Alle recepten die ik online vond wekten mijn interesse, maar toch ook een beetje wantrouwend, of misschien wel skeptisch. Ik wist niet helemaal wat ik moest vinden van geweekte noten als een vervanging voor roomkaas. Maar, zoals sommigen van jullie misschien wel weten ben ik ERG nieuwsgierig en moest ik het gewoon proberen. Dus, ik heb mijn eigen gezonde versie gemaakt van de cheesecake (gebaseerd op het recept voor een makkelijke veganistische cheesecake van de Minimalist Baker).

(No) cheesecake met gedroogde pruimen, kokos en vanille (voor 2 kleine taartjes)

Raw vegan cheesecake with dried plums prunes coconut vanilla

DIT IS WAT JE NODIG HEBT
Voor de bodem
– 50 gr ongebrande amandelen
– 130 gr gedroogde pruimen
– snufje zout
Voor de vulling
– 250 gr ongebrande cashew noten (4-6 uur in water geweekt en daarna gespoeld)
– 70 gr kokosolie (gesmolten) + 5 gr extra om in te vetten
– 50 gr kokoscrème (gesmolten)
– 120 mL kokosmelk
– 1 vanillestokje (alleen het merg)
– 2 el agavesiroop (of de dubbele hoeveelheid als je van zoet houdt)
Voor decoratie
– een verse pruim
– geraspte kokos

– 2 mini springvormen
– keukenmachine, blender of staafmixer
– middelgrote mengkom

Raw vegan cheesecake with dried plums prunes coconut vanilla

DIT IS WAT JE MOET DOEN
1. Laat de cashewnoten 4-6 uur (of de hele nacht) weken in water.

2. Doe de amandelen en het zout in de keukenmachine en draai tot je stukjes ter grootte van couscous korrels. Doe het mengsel in een kom en zet even weg. Deze stap kun je ook doen met een blender of staafmixer.

3. Doe nu de gedroogde pruimen in de keukenmachine tot je kleine stukjes hebt, voeg de amandelen toe en laat de keukenmachine draaien tot je een los ‘deeg’ hebt. Deze stap kun je uiteraard ook uitvoeren met de blender of staafmixer.

4. Vet de bakvormen in met kokosolie en verdeel het pruim- en amandelmengsel over de bakvormen. Druk het mengsel samen met de bolle kant van een lepel. Mocht het mengsel wat te plakkerig zijn, doe er dan een velletje bakpapier tussen. Zet ze vervolgens in de koelkast.

5. Doe de geweekte en afgespoelde cashewnoten in de keukenmachine, blender of de mengkom en maak een zachte crème (echt?) van de noten.

6. Voeg de gesmolten kokosolie, kokoscrème, kokosmelk, agavesiroop en vanille toe aan de cashewnotencrème en meng de ingrediënten goed.

7. Verdeel de vulling over de twee bakvormen en zet ze weer in de koelkast om op te stijven. Laat ze minimaal 4 uur staan.

8. Decoreer de taartjes met verse pruimen en/of geraspte kokos, vlak voordat je ze serveert. Geniet ervan!

Raw vegan cheesecake with dried plums prunes coconut vanilla

Raw vegan cheesecake with dried plums prunes coconut vanilla Raw vegan cheesecake with dried plums prunes coconut vanilla

Raw vegan cheesecake with dried plums prunes coconut vanilla

20140503-DSC_0212

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s