Ongezwaveld gedroogd fruit

Dried fruits

Net als velen kan ik erg genieten van verschillende soorten gedroogd fruit als tussendoortje. Rozijnen heb ik altijd in huis, en ook goji besjes heb ik sinds enige tijd standaard in huis. Onlangs zijn abrikozen toegevoegd aan mijn standaard assortiment, nadat ik ze te proeven kreeg van mijn vader. Zijn tip: “wel de ongezwavelde kopen, hoor!” Ik vroeg me af wat dan het verschil zou zijn tussen gezwavelde en ongezwavelde abrikozen, en of de ene variant beter of gezonder zou zijn dan de andere variant. Voordat ik naar de winkel ging om mijn tussendoortje te scoren ben ik begonnen met een  google-onderzoekje. Graag deel ik mijn bevindingen!

Allereerst zeggen ‘ze’ dat ongezwavelde abrikozen veel lekkerder zijn. Ze zien er niet veel lekkerder uit, omdat de abrikozen bruin worden zonder de zwavel. Ondanks dat ze er niet lekkerder uitzien kan ik, na een vergelijking van de twee soorten abrikozen, bevestigen dat dat de ongezwavelde abrikozen toch echt lekkerder smaken dan de vertrouwde geel/oranje variant.

Dat die abrikozen ongezwaveld zijn betekent dat ze niet verwerkt zijn, zoals de ‘normale’ abrikozen. Deze bewerking (zwavelen) zorgt ervoor dat de abrikozen langer houdbaar zijn en hun mooie kleurtje houden. Maar is dit zwavelen zonder gevaar? Sommigen beweren van niet. Volgens hen is de gebruikte zwavel (ook bekend als E220) zeker niet zonder gevaar; er wordt gezegd dat het vitamines in voedsel vernietigt, het wordt gelinkt aan ademhalingsproblemen bij astmapatiënten; en ook maag- en darmproblemen zouden tot de bijwerkingen horen (Nederlandse bron, Engelstalige bron).

Als je de bronnen hebt bekeken zul je misschien wel gezien hebben dat het niet de meest betrouwbare bronnen zijn. Desondanks denk ik dat de ongezwavelde variant de betere keuze is, al was het alleen maar om de smaak!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s