Appel Crumble. Guest blog voor Food Bandits

Enige tijd geleden vroeg Suus mij of ik een guest post wilde schrijven voor haar blog Food Bandits. Omdat ik haar blog al geruime tijd volg, was ik heel enthousiast, maar omdat ik (nog) geen eigen recepten heb wilde ik iets speciaals bedenken om te delen met haar en Food Bandits’ lezers.

Ik besloot een remake van een echte klassieker te maken en delen. Deze remake wilde ik baseren op de glycemische index. Deze index (afgekort GI) is gebaseerd op de snelheid waarmee het glucose level in je bloed (bloedsuiker) stijgt na het eten van een bepaalde soort eten en wordt uitgedrukt met een waarde tussen 0 en 100. Belangrijke voordelen van voeding met een ‘goede’ GI waarde zijn dat de bloedglucosespiegel op peil blijft, de energie wordt over een langere periode vrij gegeven en daarom komt het hongergevoel minder snel terug na een maaltijd.

De types voedsel die ervoor zorgen dat je bloedsuiker zeer snel stijgt, en daarom vermeden moeten worden voor een normale maaltijd, hebben een GI > 70. Tot deze categorie behoren, bijvoorbeeld, wit brood, honing,, aardappelpuree, watermeloen, en bieten. De tussenliggende categorie, met een GI tussen 56 en 69 bestaat uit, onder andere, popcorn, noedels, couscous, basmati rijst en gekookte aardappelen. Voedsel uit deze categorie kan natuurlijk gegeten worden, maar met mate. De ‘goede’ of gezonde voedseltypes, met een GI < 55, kunnen altijd gegeten worden. Geniet volop van pinda’s, cashewnoten, havermout, quinoa, meergranen pasta, bladgroente, gedroogde abrikozen en yoghurt. Een nog uitgebreidere lijst van soorten eten en hun GI-waarden kan worden gevonden op deze website.

Zoals ik eerder al schreef heb ik gekozen voor een remake van een klassieker die gebaseerd is op de GI. Het recept waarvoor ik heb gekozen (uit de oude doos) is dat van een apple crumble. Van oudsher bestaat de ingrediëntenlijst onder andere uit suiker, boter en bloem; ingrediënten die niet veel goeds doen voor je bloedsuiker, volgens de GI. In het volgende recept heb ik alle ‘slechte’ ingrediënten vervangen voor ‘goede’ ingrediënten, met een gezonde en verantwoorde apple crumble als resultaat.

APPLE CRUMBLE VOLGENS DE GI (voor 2 grote, of 4 kleinere porties)

Apple crumble served

 

 

 

DIT HEB JE NODIG:
– 50 gr havermoutvlokken of havermoutmeel
– 40 gram kokossuiker
– 1 tl kaneel
– 25 gr + 1 tl kokosolie
– 500 gr (zoetzure) appels
– handvol hazelnoten
– 20 gr goji besjes

– een ovenschaal van 1 L, ingevet met kokosolie
– keukenmachine (optioneel)

DIT IS WAT JE MOET DOEN:

1. Deze eerste stap is optioneel. Je kunt ‘normale’ havermoutvlokken gebruiken, zoals die in mijn linkerhand, maar je kunt er ook voor kiezen om met de keukenmachine havermoutmeel te maken (zoals in mijn rechterhand). Ik heb de apple crumble gemaakt met beide, maar ik heb geen voorkeur. Voor de volgende foto’s heb ik havermoutmeel gebruikt.

Oat flour

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Meng de havermout met 35 gr kokossuiker en ½ tl kaneel

3. Voeg kokosolie toe aan het havermout/kokossuiker mengsel en mix het met je vingertoppen

Oat flour mixture

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Schil appels en snijd in acht partjes. Snij deze partjes in kleine stukjes.

5. Meng de overgebleven 5 gr kokossuiker en ½ tl kaneel, en de goji besjes door de appelstukjes. Doe dit in de ingevette ovenschaal.

Apple mixture

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Verdeel het havermoutmengsel over de appels.

7. Bak de apple crumble gedurende 15-20 min op 200 graden Celcius, en geniet!

Apple crumble dish

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s