Glutenvrije cake met banaan, rozijnen en kaneel

Ik was heel jong toen ik voor het eerst hoorde van coeliakie en een gluten vrij dieet. Ik was ongeveer 10 jaar oud toen mijn vader te horen kreeg dat hij coeliakie had. Vanaf dat moment aten wij thuis volgens een glutenvrij dieet. Toen ik op kamers ging lette ik niet meer op het dieet, maar nu ik me meer bewust ben van eten en ik zelf een lactosevrij dieet heb begin ik ook weer meer aandacht te besteden aan het glutenvrije dieet. Voor verjaardagen heb ik al vaak glutenvrije chocoladetaarten gebakken, en ook een appelcake met gember is een favoriet van mijn vader, maar ik wilde toch eens iets anders proberen. En waarom dan niet beginnen met iets wat ik toch al in huis had?

Ik heb gekozen voor een mengsel van boekweitmeel en havermoutmeel in plaats van de ‘normale’ glutenvrije bakmix die ik anders altijd gebruik. Dit vanwege de vele voordelen van boekweit en havermout: beide hebben een goede GI waarde (zie mijn blogpost over de glycemische index voor meer informatie hierover), ze bevatten veel proteïnes en zijn goed voor de darmen en bloeddruk.

GLUTENVRIJE CAKE MET BANAAN, ROZIJNEN EN KANEEL

Slice of gluten free banana cake

DIT IS WAT JE NODIG HEBT
– 125 gr boekweitmeel + 1 el extra voor de bakvorm
– 125 gr (glutenvrij) havermoutmeel (of havermoutvlokken)
– 2 tl bakpoeder
– 1 tl baksoda
– 1/2 tl zeezout
– 1 tl kaneel
– 2 rijpe bananen
– 2 eieren
– 80 gr kokosolie (gesmolten) + 1 tl extra voor het invetten van de bakvorm
– agavesiroop (naar smaak, ik heb 30 gr gebruikt voor een klein beetje zoetigheid, gebruik 50 gr voor een echte zoete cake)

– 2 beslagkommen (medium)
– een garde
– een springvorm (18 cm diameter)
– keukenmachine (optioneel)

 

EN DIT IS WAT JE MOET DOEN
1. Zeef en mix de droge ingrediënten (de eerste zes van de lijst) in een beslagkom. Als je (nog) geen havermoutmeel hebt, maak het dan door de havermoutvlokken tot meel te malen met de keukenmachine).

Flour mixture and whisk

2. Klop de eieren en voeg de melk toe.

3. Voeg het mengsel van droge ingrediënten beetje voor beetje toe aan de eieren met melk en klop tot je een glad beslag hebt.

Whisk wet and dry ingredients together

4. Voeg gesmolten kokosolie toe aan het beslag en roer goed.

5. Prak de bananen en voeg het samen met de rozijnen en agavesiroop toe aan het beslag. Roer goed.

6. Vet de bakvorm in en voeg 1 el boekweitmeel toe om te voorkomen dat de cake aan de springvorm vast komt te zitten.

7. Doe het beslag in de springvorm.

8. Bak de cake in 50 minuten gaat, in een op 180 graden Celsius voorverwarmde oven. Kijk na 50 minuten of de cake gaar is door er in te prikken met een satéstokje. Als het stokje er schoon uit komt is je cake gaar. Laat de cake 15 minuten afkoelen buiten de oven, maar in de bakvorm. Haal de cake daarna uit de bakvorm en laat verder afkoelen op een rooster.

Gluten free banana cake

Slice of gluten free banana cake

Close up of gluten free banana cake

Leave a comment